Pośród wielu osób naszego społeczeństwa panuje typowo domowa tradycja w charakterze rodzinnych spotkań w niedzielne popołudnie. Każdy niedzielny obiad bardzo miło jest na pewno zakończyć pysznym deserem, który będziemy mogli podać rodzinie po zjedzonym posiłku. Na pewno każdy z gości się ucieszy, gdy zaserwujemy domowy wypiek, a podany deser, jakim mogą być ciasteczka orkiszowe bez cukru jest i smaczny i zdrowy.
Domowe wypieki nie muszą być jakoś bardzo kaloryczne. Jako deser po sutym obiedzie znakomicie sprawdzą się domowe ciasta z owocami. Możemy do wypieku wykorzystać najtańsze, sezonowe owoce jak porzeczki, truskawki, jabłka lub śliwki. Aby nadać domowemu ciastu z kwaśnymi, polskimi owocami trochę egzotyki i oryginalnego smaku dobrze jest dodać trochę aromatycznych przypraw. Doskonale sprawdza się cynamon, biały pieprz, ostra papryka a nawet szczypta chili. Doskonale w lekkich, deserowych ciastach smakują tarte warzywa, czyli marchewka lub słodkie bataty.
Kiedy mamy zaś ochotę na ciasto z kremem, możemy upiec delikatny, lekki biszkopt bez tłuszczu i przełożyć go kremem budyniowym. Smak budyniu doskonale współgra z owocami cytrusowymi, ale także i z naszym rodzimym rabarbarem. Taki wypiek na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto postanowił nas odwiedzić. Bardzo często z powodów zdrowotnych niewskazane jest dla nas jedzenie ciasta biszkoptowego, mąkę pszenną doskonale zastąpią płatki owsiane lub orkiszowe. Przepysznie smakuje orkiszowy, kuchy spód, na którym rozsmarujemy słodki krem z serka mascarpone zmiksowanego z roztopioną, białą czekoladą. Gdy całość udekorujemy wydrylowanymi wiśniami, mamy wykwintny i zdrowy deser na każdą okazję.
Smakowite, kruche ciasteczka orkiszowe bez cukru przygotujemy szybko i bezproblemowo. Niepowtarzalnego smaku dodaje im odrobina masła, aby zaś zaostrzyć ich smak można polać je lukrem cytrynowym lub dodać suszoną żurawinę. Pomysłów i przepisów na udany wypiek jest naprawdę bardzo dużo i na pewno znajdziemy coś, co przypadnie nam do gustu.