Bezpieczeństwo w magazynowaniu towarów odgrywa kluczową rolę w gastronomii. Dobrze oraz bezpiecznie przechowywany towar to podstawa dobrej organizacji pracy. Jak zaaranżować przestrzeń, by osiągnąć maksymalną wydajność nie zaniedbując bezpieczeństwa?
Najważniejsza ekonomia
Zyski w gastronomi oparte są przede wszystkim na korzystnym zakupie towaru. Kupno żywności w hurtowych ilościach, w dobrej cenie to podstawa bytu gastronomii. Zakup jednak to nie wszystko. Żywność trzeba bezpiecznie i efektywnie przechowywać. Jak sobie z tym poradzić na niewielkich powierzchniach?
Najważniejsze są dobre rozwiązania. Powierzchnia magazynowa, którą dysponuje większość lokali gastronomicznych jest niewystarczająca. Trzeba ją dobrze, funkcjonalnie zaaranżować, by mieściły się w niej wszystkie potrzebne artykuły.
Regały gastronomiczne muszą być zaprojektowane tak, by sposób ich ustawienia dawał szansę na jak najbardziej ekonomiczne wykorzystanie przestrzeni. Zapewni to zmienna regulacja mocowania półek. Takie rozwiązanie daje możliwość regulacji odległości między półkami w zależności od rodzaju i wielkości towaru. Elastyczna forma kompozycyjna pozwala na dowolne zaaranżowanie przestrzeni według konkretnych wymagań, co daje możliwość dostosowania się nawet do bardzo skomplikowanych wymagań, jakie może przed nam stawiać powierzchnia magazynu. Regały gastronomiczne mogą być wolnostojące lub podwieszane. Dzięki czemu można wykorzystać każdy centymetr dostępnej przestrzeni.
Bezpieczeństwo przechowywania towaru
Powierzchnia magazynowa musi być tak zaaranżowana, by zapewnić maksymalne wykorzystanie przestrzeni oraz bezpieczeństwo. Regały gastronomiczne muszą być przede wszystkim stabilne i wytrzymałe. Muszą utrzymać duży ciężar, który często będzie pojawiał się na półkach.
Bezpieczeństwo w magazynie to jeszcze jeden aspekt. Regały gastronomiczne muszą być wykonane z materiału, który łatwo jest utrzymać w czystości. Regały druciane oraz z tworzywa sztucznego łatwo jest utrzymać w czystości dzięki czemu bakterie, które bardzo dobrze rozwijają się w takich warunkach, będą miały utrudnione zadanie.
Zagospodarowanie przestrzeni magazynu lokalu gastronomicznego nie jest łatwe. Muszą być to rozwiązania ekonomiczne, a jednocześnie bardzo wytrzymałe. Łatwe w utrzymaniu czystości oraz funkcjonalne, by jak najefektywniej zagospodarować przestrzeń.